A dan Z ye Tez Hazırlama

561
tez hazırlama
A dan Z ye Tez Hazırlama
Makaleyi değerlendirin

Bir tezin içeriğinde neler olmalıdır?

Akademik seviyesi önemli olmaksızın tezlerin içeriğinde konu başlığıyla alakalı bilgilerin yer alması gerektiği hemen herkesin malumudur. Ana hatlarıyla bu bilgi doğru olmakla birlikte detayları belirleyecek olan her halükarda danışman öğretim üyesi olacaktır. Bilimsel manada olması gerekeni yapmış olsanız dahi tez içeriğindeki tüm tasarım kesinlikle danışman öğretim üyesine göre yapılır ve kendisinin istemediği hiçbir bilgi veya içerik tez/proje çalışmalarının içine eklenemez.

Tezin en önemli kısmı nedir?

Aslında tezin en önemli kısmı nedir? Sorusunun tek bir yanıtı yoktur. Çünkü her bir tez baştan sona dek tüm parçalarıyla birlikte önemlidir. Buna rağmen özellikle savunma süreçlerinde nereye odaklanmalı? Hangi kısımlarla ilgili daha mühim detaylar ortaya çıkabilir diyorsanız bu sorunun yanıtı yöntem (metodoloji veya araştırma) kısmıdır. Çünkü günümüzde bilgiye erişim kolay olduğundan dolayı literatür kısmındaki bilgilere ulaşmak görece kolaydır. Ancak sizin tezinizi ya da yüksek lisans projenizi özel kılacak olan araştırma bölümüdür.

Tez en az kaç sayfa olur?

Eğer enstitünüz sayfa sayısı ya da kelime sınırı açısından bir sınır çizmediyse bu sorunun yanıtını ancak ve ancak danışman hocanızdan alabilirsiniz. Çünkü yazılı kural yoksa, geriye kalan tüm detaylara sorumlu hocanız karar verecektir. Bazı üniversitelerde ise kelime açısından sınırlandırma ve üst bant söz konusudur. Burada ise belirsizlik olmadığından dolayı ilgili oranı sağlayacak herhangi bir düzeyde ilerleme yapabilirsiniz. Ancak bizim geçmiş deneyimlerimize göre yanıt verecek olursak yüksek lisans düzeyi için ideal aralık 80- 100 sayfa civarıdır. Yüksek lisans dönem projelerinde ise söz konusu aralık 40- 50 sayfa olarak belirtilebilir.

Tez yazmaya nereden başlamalı?

Araştırmacının kişisel tercihine bağlı olmakla birlikte genel kanı literatür kısmından başlamak yönündedir. Çünkü özet, giriş ve sonuç gibi kısımlar iş bittikten sonra yazılmak zorundadır. Hal böyle olunca tez yazım aşamasında geriye kalan yöntem ve literatür kısımları olarak görünmektedir. Yöntemle ilgili veri toplama işlemi belirli biz zaman alacağından ötürü, yaygın davranışa göre literatür bir yandan yazılırken diğer yandan da araştırma verilerini toplamak icap eder.

2 ayda yüksek lisans tezi yazılır mı?

Uzatmadan kısaca yanıt verecek olursa 2 ayda yüksek lisans tezi yazılır mı diyenler için haber sevindiricidir. Hatta daha kısa sürede de bu mümkündür. Ancak mühim olan danışmanla hızlı iletişim kurabiliyor musunuz? Ve siz bu işe zaman ayırabilecek misiniz? Söz gelimi 2 ay boyunca tam zamanlı olarak tezini yazan birisini düşünelim. Karşısında ise işine devam eden ve günde ancak 1-2 saat bu işlem için vakit ayırabilen bir insanı değerlendirmeye alalım. Arada inanılmaz zaman farkı olacağından dolayı yukarıdaki değişkenleri dikkate almak koşulu ile kısa sürelerde tez yazmak gayet mümkündür.

Tez yazmak kaç para?

Belki en zor sorulardan birisi olarak gösterilebileceğinden dolayı açıkçası nasıl yanıt vereceğimizi tam olarak bilemiyoruz. Çünkü emek işi olduğundan dolayı herkes bu konuya farklı perspektiften yaklaşabilir. Özellikle de bölüm, konu, teslim tarihi ve araştırma yöntemi gibi değişkenler bu yanıtı direkt etkileyeceğinden dolayı rakam telaffuz etmemiz pek olası görünmemektedir.

Tez yazımı kaç ay sürer?

Lisans tezlerinin yazımı son derece kısa sürelerde tamamlanabilir. Ancak ortalama düzeydeki yüksek lisans tezlerinde bize göre ideal aralık 3 ile 4 ay arasındadır. Bu süre danışmana, öğrenciye, iletişime ve sizin ayıracağınız zamana göre değişmekle birlikte bu süreden kısa olmasını ve daha uzun olmasını biz genellikle önermiyoruz. Süre uzarsa siz ve danışman konuya odaklanamıyor ve pek çok detayı unutuyorsunuz. Kısa süreyi tercih ederseniz bazı işlemlerine yerine oturmamaktadır. Kısacası üç ile dört ay son derece ideal aralık olarak görünmektedir.

Tezde ilk ne yazılır?

Lafı uzatmadan yanıt vermek gerekiyorsa tezde ilk olarak taslaklar (içindekiler) hazırlanır. Normalde giriş iş bitiminde yazılır (tez tamamen hazır olduktan sonra). Ancak yaygın olarak görülen hata çoğu danışman taslakları meydana getirdikten hemen sonra giriş kısmının yazılmasını talep etmektedir.

Tezin ana cümlesi nedir?

Akademik çalışmalarda ortaya hipotez konur. Burada bir iddia (sav) ortaya atılır ve buna göre hipotez kabul veya reddedilir. Tezin ana cümlesi olarak ifade edilen ise sizin ortaya koyduğunuz amacı en doğru açıklayan ifadedir. Yani bu tez çalışmasında çalışanlara ödenen ücretin performansı artırdığı düşünülmektedir gibi. İşlem tamamlandığında ise bu iddia kabul veya reddedilir. En nihayetinde nedenleriyle birlikte açıklanır.

Tezin yüzde kaçı alıntı olabilir?

Her enstitü veya üniversiteye göre değişkenlik göstermekle birlikte bu oranın ülkemizde % 20 ile %25 bandında olduğunu ifade edebiliriz. Bazı üniversiteler yüzde 30’lara dek müsaade ediyor olsa bile, bize göre maksimum yüzde yirmi düzeyi daha mantıklı gelmektedir. Böylece kendinize hata payı bırakmış oluyorsunuz.

Tez kaç ana bölümden oluşur?

Tamamen danışman hocanız ve sizin karar vereceğiniz bir sorudur. Yine de onlarca bölüm değil; birkaç bölüm ile tüm çalışmanın tamamlanması genel olarak tercih edilen yöntemdir. Çünkü konuyu çok dağıtmadan birkaç bölüm ile mümkün olan en yalın biçimde bilgileri ortaya koymak okuyucu için de güzel olmaktadır. Tez yazım aşamasında 2 ile 5 bölüm arası son derece ideal görünmektedir.

Tezin giriş bölümünde alıntı yapılır mı?

Normal şartlar altında tezin giriş bölümünde alıntı yapılmaz. Ancak bazı danışmanlar bunun aksi yönde taleplerde bulunmakta ve doğal olarak çalışmayı yapan kişi olarak bu yerine getirmek durumundasınız. Olması gereken ve uygulamadaki farklılıklar tez yazım sürecinde zaten çok değişkenlik gösteriyordu. Bu kısımda ise bu farklılık benzer şekilde görülmekte olduğundan dolayı siz danışman hocanıza sorunuz. Maalesef biz de size her anlamda net ve tartışmasız yanıt veremiyoruz. Bildiğiniz üzere bu durum bizimle alakalı değildir.

Tez yazarken sayfa düzeni nasıl olmalı?

Üniversitelerin kendilerine ait yazım kılavuzları vardır. Burada sayfa düzeni hakkında olduğu gibi aklınıza gelen tüm hususlarla alakalı somut bilgiler yer alır. Kısacası sayfa düzeni her üniversite ve hatta her enstitüye göre değişkenlik gösterir. En güncel yazım kılavuzunu indirip oradan sayfa düzeninin nasıl olması gerektiğini öğrenebilir ve buna göre Word dosyasını düzenleyebilirsiniz.

Tez kabul edilmezse ne olur?

Tez kabul edilmezse aslında 2 farklı durum söz konusudur. Birincisi tezin tamamen reddedilmesi, ikincisi ise düzeltme alınmasıdır. Dolayısıyla hangi şekilde tez kabul edilmediği çok mühimdir. Eğer düzeltme ile kurtardıysanız yapılması gereken basittir: Tüm revize taleplerini noksansız biçimde dikkate alıp yerine getirmeniz gerekir. Ancak tez tamamen reddedildi ise danışmanla görüşüp bir plan dahilinde hareket etmeniz gerekmektedir. Böyle durumlarda genelde en başa dönmüş olursunuz. Eğer tez ara kontrol süreçlerinde danışmanla düzenli olarak görüştüyseniz ve taleplerini dikkate aldıysanız bu durumla karşılaşma olasılığınız yüzde 10 bile değildir. Ancak doğru düzgün görüşme yapılmamış, danışman talepleri dikkate alınmamış, akademik ilkelere uygun olmayan çalışma meydana getirilmesi neticesinde süreç sonuçlandı ise doğal olarak tezinin kabul edilmeyebilir.

İyi bir tez başlığı nasıl olmalı?

İlk olarak tez başlığı son derece sade olmalıdır. Bazen görüyoruz 5-6 satırlık başlıklar oluyor ki bu hiç doğu değildir. Elbette farklı değişkenlerin olduğu konularda çok kısa tez başlığı oluşturmak pek olası görünmüyor. Ama burada da gereksiz uzatmaya gidilmemeli, mümkün olan en sade biçimde işlemler sonuçlandırılmalıdır. Kısacası en iyi bir tez başlığı nasıl olmalı derseniz konunun özünü aktarmak koşulu ile asgari kelime sayısından meydana gelen biçimde yanıtını verebiliriz.

Tez savunma sunumunda neler olmalı?

Çoğunlukla yöntem yani araştırma bölümünden bilgiler olmalıdır. Bildiğiniz üzere tez savunma aşamasında 10 ile 20 dakika arasında süreniz bulunur. Bu nedenle çok hızlı biçimde ve konuyu da tam manası ile aktarabilecek haliyle PPT tez savunma sunu dosyası hazırlanır. Genellikle literatür hakkında birkaç dakika ya da birkaç slaytlık yer ayrılır. Mühim olan araştırma bulgular, sonuç ve tartışma gibi kısımlar olduğundan dolayı bunların sunumda ağırlıklı olması beklenir. Sade bir arka plan üzerinde tezle ilgili çok kısa öz bilgiler ortaya konulur ve daha çok görsele yer verilmesi tercih edilir. Mühim olan sizin bunları jüri heyetine güzelce açıklayabilmenizdir.

Tez hazırlamak zor mu?

Doğru ifade zorluk olarak kullanılamaz. Çünkü her işin hakkıyla yapılabilmesi adına ortaya mühim düzeyde emek koymak gerekir. Eğer bu emeği ortaya koyabilme noktasında durumunda farkında değilseniz tabii ki tez hazırlamak zor gelecektir. Diğer taraftan tez hazırlamak gerçekten kolay değildir ve ciddi manada emek gerektirir. Kısacası gereken her şeyi hakkıyla yapıyor olsanız dahi tez hazırlamak pek çok farklı disiplinle alakalı konu olması münasebetiyle kısmi olarak zorlu süreçlerden meydana gelir diyebiliriz.

Tez yazarken hangi programda yazılır?

İstisnalar kaideyi bozmadığından dolayı tezlerin %99,9’u Microsoft Word programında yazılır. Aslında Apple cihazlar için kullanılan Pages gibi uygulamalar da benzer işlevi görür. Ancak yaygın kullanım nedeniyle Word tercih edilir. Ayrıca bazı özel konularda (örneğin matematiksel terimlerin çokça olduğu) farklı programların kullanıldığı bilinmektedir. Kısacası çok öze istisnalar yoksa tez yazarken Word kullanılır. SPSS analizi veya farklı analizler içinse ayrı programlar kullanılmaktadır.

Tez yazarken kopyala yapıştır yapılır mı?

Akademik çalışmalarda (tez, makale veya dönem projesi) birebir alıntı yapılması doğal durumdur. Dolayısıyla her akademik çalışma içinde doğrudan (birebir veya direkt) alıntı zaten ben kaynak gösterdiğim kaynaktan bilgileri aynen aldım demektir. Dolayısıyla bu yanıt tezde kopyala yapıştır yapabilirsiniz demek oluyor. Ancak siz tüm tezi aynı şekilde yaparsanız sorunun yanıtı elbette hayır olacaktır. Bundan hareketle kaynak göstermek koşulu ile sınırlı düzeyde kopyala-yapıştır yapılabilir. Bu sınır ise okulun size ilettiği birebir alıntı sınırı olan yüzde 20-25 gibi düzeylere karşılık gelmektedir.

Yüksek lisans tezi 1 yılda biter mi?

En net yanıt verilecek sorulardan birisi olan yüksek lisans tezi 1 yılda biter mi sorusuna kesinlikle evet yanıtı verebiliriz. Aslında bu süreçle alakalı bizim önerdiğimiz ortalama 4-5 aylık süredir. Fazlası emin olunuz tüm taraflar için uygun değildir.

Yüksek lisans tezi kaç lira?

Burada kastedilen eğitim gördüğünüz üniversitedeki tez yazım süreci ücreti ise kendi okulunuzdan bilgi almanızı öneriyoruz (özel üniversitelerde). Ancak çeşitli tez yazım aşamaları hakkında profesyonel destek almak istiyorsanız ve bunun ücretini merak ediyorsanız çok değişkenlik gösteren konu olması münasebetiyle, yaklaşık bile olsa görüş bildirmemiz mümkün görünmemektedir.

Yüksek lisans tezi bitince ne olur?

Eğer yüksek lisans tezi tamamlandıysa artık tez savunma süreci başlamaktadır. Bunun için bağlı bulunduğunuz enstitü ya da fakülteden bilgi almanızı öneriyoruz. Eğer siz savunma sürecini de tamamladıysanız artık gerekli yasal adımları takip edip mezun olma işlemlerini başlatabilirsiniz. Dilerseniz doktora düzeyi eğitimle ilgili süreçleri araştırıp eğitim hayatına devam edebilirsiniz.

Parayla tez yazdıran var mı?

Mutlaka vardır. Sonuçta böyle bir iş yapılması gerekiyorsa bir şekilde ek destek almak gerekebilir. Bu bir arkadaşınızdan rica ile olabileceği gibi konuyla alakalı profesyonel hizmet veren bir kurumda olabilir. Özellikle de konu istatistik analiz olunca SPSS veri analizi gerektiğinden dolayı çok büyük oranda profesyonel destek almak gerekir.

Tez danışmanı ücret alıyor mu?

Yanıt veremeyeceğimiz nadir yanıtlardan birisidir. Çünkü üniversitelerde bu sistem nasıl işliyor açıkçası bilgimiz yoktur. Muhtemeldir ki öğrenci başına cüzi miktarda ücret ödenmektedir. Ancak bu kamu üniversitelerinde ya da özel üniversitelerde ne şekilde olmaktadır pek bilgimiz yoktur.

Tezin sayfası kaç lira?

Konu, bölüm, çalışmanın dili, araştırma yöntemi, başvuru yapılan dönem gibi kıstasların her birisi doğrudan etkili olduğundan dolayı bu soruya somut yanıt vermemiz pek olası değildir. Ayrıca bu işi yapacak kişi veya kurum kendisine nasıl bir ücretlendirme yapar bundan pek emin değiliz. Çok değişkenlik gösterebilecek konulardan birisidir.

Tez jürisi nasıl belirlenir?

Kesin olan şu ki jüri heyetinde yeri garanti olan ilk kişi danışman hocanızdır. Geriye kalan 2 kişi ile genellikle enstitü tarafından belirlenmektedir. Ancak farklı üniversiteden de jüri heyeti atanması durumları söz konusu olabilmektedir. Burada danışman hocanızın işlem yapması ve söz konusu kişi ile ilgili talebi enstitüye bildirmesi icap eder. Ancak yasal prosedür genel manada nasıl ilerlemektedir sorusuna somut yanıt vermemiz mümkün değildir. Muhtemeldir ki üniversiteler arasında bu konuda farklılık olabilir. Bu sebeple siz bağlı bulunduğunuz enstitüden bilgi talep ediniz.

Tez önerisi kaç sayfa olmalı?

Bize göre tez önerisi birkaç sayfadan fazla olmamalıdır. Ancak onlarca ve hatta bazen 30- 40 sayfalık tez öneri dosyaları hazırlandığını gördük. Açıkçası bu denli uzun tez önerisi hazırlanması son gerece gereksiz görünmektedir. Bu sebeple amaç, önem, yöntem, plan gibi başlıkları öz biçimde hazırlamak bize göre yeterlidir.

Tez yazarken en az kaç kaynak kullanılır?

Eğer ilgili enstitünün yazım kılavuzunda asgari veya maksimum sınır değeri belirtilmedi ise tamamen danışman-öğrenci anlaşmasına bağlıdır. Yine de yüksek lisans dönem projesinde 20-30 taneden az, yüksek lisans tezinde ise 40- 50 taneden az kaynak olmaz diye düşünüyoruz.

Tezin özet kısmı nasıl olmalı?

Tezlerde özet kısmı kesinlikle 1 sayfayı geçmez. Bu nedenle çalışmanın amacı, araştırma yöntemi, sonuçlar ve sınırlılıklar hakkında birkaç cümle ile tüm süreci özetlemek icap eder. Tüm bu 4 tane soruya  sayfadan daha kısa şekilde yanıt verecek metinler hazırlanır. En doğru özet yazılması bu şekildedir.

Tezde özet yazılır mı?

Tezlerde pek çok esneklik ve standart sorunları olmasına rağmen kesin olan başlıklardan birisi özettir. Kısacası her tezde veya yüksek lisans dönem projesinde mutlaka özet olmak durumundadır. Bu birkaç sayfalık çalışmalarda dahi geçerlidir.

Tez yazarken paragraf başı nasıl yapılır?

Tamamen eğitim gördüğünüz enstitüye bağlı olmakla birlikte genelde 3 farklı yöntemden bahsedilir. Bunlardan ilgi paragraf başı yapılmamasıdır. İkinci alternatif 1 cm içeriden yazılmasıdır. Üçüncü alternatif ise  tab tuşu kadar (yaklaşık 1,27 cm) paragraf girintisi yapılmasıdır. Bağlık bulunduğunuz üniversitenin yazım kılavuzuna bakmak suretiyle hangisinin yerine getirilmesi gerektiğini öğreniniz.

Yüksek lisans tezi yazmak ne kadar sürer?

Öğrencinin ayıracağı vakte, danışmanın ilgisine, bu iki bireyin birbiri ile iletişim kurabilme sıklıklarına ve konu gibi çok fazla değişkene bağlı olan bu konuda bize göre ortalama süreç 4-5 aydır. Fazlasını ya da bu sürenin daha kısa tutulmasını hiçbir durumda önermiyoruz. Her halükarda yukarıdaki değişkenler bu süreyi ciddi manada etkiler.

Tezin diğer adı nedir?

Tezlerde farklı bir isimlendirme yoktur. Yani tez dilimiz Türkçe ve yabancı dillerde aynıdır. Sadece farklı isimlerle resmi olmayan kullanım söz konusudur. Örneğin lisans bitirme tezi gibi. Ya da tezsiz programlardaki dönem projeleri bazen tez diye isimlendirilir ki bu yanlıştır. Eğer tezsiz programda iseniz yüksek lisans dönem projesi ismini kullanmalısınız.

Tezin amacı nedir?

Tezlerin genel manada amaçları ilgili bireyin söz konusu programdan mezun olurken bölümüyle ilgili bilime katkı vermesi ve başarısını ispatlamasıdır. Destekleyici nedenler olarak akademik araştırma yapabilmek ve bunu yazıya dökmek, bilimsel araştırmayı öğrenmek gösterilebilir. Her halükarda ilgili öğrencinin bölümüyle ilgili uzmanlık sağlaması ve ilgili disipline katkı vermesi hedeflenir.

Atıf yapmak intihale girer mi?

Kesinlikle hayır. Siz atıf yapmayı kesinlikle unutmadınız ve her alıntı yapılan yere kaynak gösterdiyseniz intihal olarak nitelendirmek mümkün değildir. Ancak intihal olmaması tezin kabul edileceği manasına gelmez. Bu kez birebir alıntı oranı yüksek olduğu için kabul edilmeyebilir. Kısacası birebir alıntıyı da az yapmak zorundasınız.

Tezde kaynak göstermek intihale girer mi?

Kesinlikle hayır. Kaynak göstermek çok güzel bir şeydir. Bir noktada bilime katkı sunmuş insanlardan yararlanıyor ve onlara teşekkür ediyorsunuz gibi düşünebilirsiniz. Düzgün ve olması gerektiği gibi kaynak göstermek hiçbir durumda intihale girmez.

Tez yazarken intihal olmaması için ne yapmalı?

Tezde intihal olmamasının tek bir yolu var: Dürüst olmak. Evet alıntı yaparsanız dürüstçe kaynak göstermek veya yararlanmadıysanız kaynak olarak göstermemek en basit ama kesin çözümlerdir. Ek olarak intihalden kastınız birebir alıntı oranının yüksek olması ise ilgili doküman bakmadan kendi zihninizden kuracağınız cümlelerle yazarsanız alıntı çıkmaz. Ancak her halükarda düşünce size ait olmadığından dolayı kaynak göstermeniz icap eder.

Tezin özet kısmında atıf yapılır mı?

Tezlerde özet kısmında kesinlikle atıf yapılmaz. Tamamen araştırmayı gerçekleştiren kişinin kendi cümlelerini içermelidir. Doğrudan ya da dolaylı hiçbir alıntı yapılmaz. Amaç, araştırma yöntemi, sınırlılıklar ve sonuçlar hakkında en kısa biçimde bilgiler araştırmacı tarafından ortaya konur.

Tezin ön bölümünde Teşekkür yer alır mı?

Yasal zorunluluk olmamakla birlikte evet yer alır. Pek çok üniversitenin yazım kılavuzunda bu kısım isteğe bağlı olarak görünmektedir. İlgili yere sayfanın eklenmesi ve burada danışmana, ailenize ya da her kime istiyorsanız teşekkür edebilirsiniz.

Tezden yapılan alıntı nasıl gösterilir?

Bu husus eğitim görülen üniversitenin yazım kılavuzundan öğrenilmelidir. Çünkü APA, dipnot veya sayı numaralandırma biçimde yöntemler tercih edilebilir. Hatta kılavuzda bunlardan istediğinizi seçebileceğinizi ifade eden üniversiteler de bulunur. Bu durumda danışman ile görüşüp alternatif alıntı gösterme yöntemlerinden birisini tercih ediniz. Eğer tezde birebir alıntı varsa mutlaka tırnak için olmalıdır. Dolaylı alıntı ise cümle sonunda yukarıdaki alternatiflerden hangisi tercih ediliyorsa ona göre işlem yapılır.

Tez hazırlama aşamaları nelerdir?

Ana hatları ile ifade edilecek olursa tez hazırlama aşamaları sırasıyla şöyledir: Konu belirlemek, tez önerisi hazırlamak, etik kurul başvuru dosyası hazırlamak (gerekliyse), taslak oluşturma, literatür taraması, verilerin toplanması, bulguların meydana getirilmesi, özet-sonuç yazılması şeklindedir. Devamında ise yazım formatına göre düzenleme yapılır. En sonunda ise teslim işlemleri yerine getirilir ve tez hazırlama aşamaları sona erer.

Tezde sayfa numarası nereden başlar?

Genelde ön bölüm ve arka bölüm biçiminde iki farklı numaralandırma yapılır. Kapaklar hariç olmak üzere sonraki kısımlarda bulunan onay, teşekkür, içindekiler ve tablo listesi gibi kısımlar ağırlıklı olarak Roma rakamları ile yazılır. Ancak giriş kısmından başlamak üzere Arap rakamı olarak ifade edilen ve bizim kullandığımız 1-2-3-… şeklinde rakamlar ile sayfa numarası verilmektedir. Detaylı bilgi için eğitim gördüğünüz üniversitenin yazım kılavuzuna bakınız.

Tez kapağında neler olur?

Eğitim görülen üniversiteye göre değişmekle birlikte genellikle, Türkiye Cumhuriyeti, Üniversite adı, enstitü ya da fakülte ismi, konu başlığı, danışman bilgileri ve isim yer alır. Ayrıca ilgili üniversitenin bulunduğu şehir ve söz konusu bilimsel çalışmanın onaylandığı tarih tez kapağında olması gereken bilgiler arasında gösterilebilir. Bazı durumlarda anabilim dalı, bilim dalı ve program gibi bilgilerin yer aldığı bilinmektedir.

Tez en az kaç sayfa olur?

Üniversitenizin yazım kılavuzunda aksi yönde koşul yoksa bunun asgari limiti yoktur. Kısacası siz danışmanla mutabık olursanız 10- 15 sayfalık tez yazarak mezun olabilirsiniz. Ancak genel ortalamayı dikkate alarak aklınızda oluşması adına bir rakam vermek gerekirse yüksek lisans tezleri için 60- 80 sayfa civarını öneriyoruz. Lisans tezlerinde bu rakam daha düşük olabilir. Yüksek lisans dönem projelerinde ise 30- 50 sayfa aralığı son derece ideal görünmektedir.

Tez savunması kaç dakika sürer?

Genellikle yarım saat civarı sürmektedir. Ancak bu tamamen jüri heyetine bağlıdır. Yani 2 saatlik tez savunması yaşarsanız buna kimse itiraz edemez. Ortalama olarak yarım saatte biter dedik ancak bu konu, jüri üyeleri ve bölümle ilgili hususlarla doğrudan ilgilidir. 10 dakikada anlatacaklarınızı hızlıca anlatınız. Sonrasında sorulara yeterli vakit ayırınız.

Tez savunma sunumu kaç dakika?

Standart olarak bilgi olmayan bu konuda bize göre yanıt vereceğiz. Sunum süreci sadece öğrencinin anlattıkları açısından değerlendirilecekse 10 veya maksimum 15 dakika olmalıdır. Çünkü sunumda jüri heyeti sıkılır. Görsel ağırlıklı olarak çabucak bitirip geçeceğiniz bu aşama sonrasında kendilerinden soruları alırsınız. Sorulara yanıt vereceğiz zaman ise tamamen jüri heyeti ile alakalı durumdur.

Tezin en önemli kısmı nedir?

Kesin olan şudur ki tezde her bir sayfa, her bir cümle ya da her bir başlık önemlidir ve bütünün parçasıdır. Odaklanılması gereken nokta şudur ki hangisi çıkarıldığında bütünlük bozuluyor? Söz gelimi literatür kısmı genelde artık çok önemsiz görülüyor. Ancak bu bölümü çıkarırsanız sizin yöntem bölümünüzün manası kalmıyor. Benzer durum kaynakça ya da giriş kısmı için de söylenebilir. Kısacası bize göre en önemli kısım yöntem (araştırma&metodoloji) bölümü olmakla birlikte diğerleri de birbirinden ayrılmaz bütündür.

Özet intihale girer mi?

Girişten başlamak üzere, sonuçların son sayfası dahil ve özet sayfaları intihale girer. Buradaki öz bilgi sizin somut olarak yazdığınız kısımların intihale girdiği gerçeğidir. Özette bunlardan birisi olduğundan dolayı intihal testine tabi tutulur. Ancak kaynakça, onay sayfası gibi kısımlar intihal testine tabi tutulmaz.

İntihale tezin hangi bölümleri?

İntihal testi yapılırken kapak, içindekiler, onay sayfaları ve kaynakça gibi kısımlar teste dahil edilmez. Çünkü kapak kısmındaki isminiz ve danışman bilgileri haricinde her şey binlerce öğrencide aynı şekilde yazmaktadır. Benzer şekilde üniversitenizin onay sayfası aynı olduğundan dolayı aynı okuldaki tüm öğrenciler bunu kullanmak durumundadır. O halde bunların hepsi intihal çıkacaktır. Bu karmaşa teşkil ederdi. Bu bilgilerden hareketle tezin özet ve İngilizce özet sayfası, girişten başlamak üzere, sonuçların son sayfası dahil olmak üzere intihal testine tabi tutulmaktadır. Kaynakça, özgeçmiş ve kapak vs. bu teste dahil edilemez.