Tezde Yabancı Kaynak Kullanımı Nasıl Olmalı?
Belki de üzerinde en çok tartışılan konulardan birisi tezde yabancı kaynak kullanımı olarak görülmektedir. Küreselleşen dünya düzeni ile birlikte yalnızca ülkemizde olan gelişmeler değil pek çok gelişmiş ülkedeki faaliyetleri de incelemek yalnızca akademik çalışmalarda değil herhangi bir konuyla ilgili önemli düzeyde katkı sağlayacaktır. Bu gerçeği kabul etmekle birlikte akademik camianın sürekli olarak yabancı kaynaklara olan ilgisini anlamak mümkün değildir.
Kaynak gösterirken kaynaktan aktarılması gereken bilgiler nelerdir?
Elbette doktora düzeyi çalışmaları genellikle olduğu gibi burada da ayrı tutuyoruz ve bu çalışmalarla ilgili yorum yapmaya genellikle doğru bulmuyoruz. Çünkü doktora düzeyindeki akademik çalışmalar, özel emek ve çaba gerektirdiğinden dolayı elbette doktora çalışmalarında fazla sayıda yabancı kaynak kullanılması gerekir ki biz de bu görüşü destekliyoruz. Ancak konu yüksek lisans veya daha alt düzeydeki eğitim seviyeleri olunca tezde yabancı kaynak kullanımı noktasında danışmanların özellikle İngilizce bilmeyen öğrencileri zorlamasını gerçek manada anlamlandıramıyoruz.
Kaynak Yazımı Klavuzu
Burada ülkemizin gelişmekte olan ülkeler arasında olduğunu kabul ediyoruz. Ancak zaten elde edilen akademik yayınların çoğunluğu İngilizce süreli yayınlardan yararlanmak suretiyle meydana getirilmektedir. Böyle bir durumda İngilizcesi yeterli olan akademisyenler tarafından yapıldığından dolayı onların yeterli düzeyde yabancı kaynaklardan yararlandığını gözlemliyoruz. Yine hemen bu cümlenin ardına eklemek gerekiyor ki tezde yabancı kaynak kullanımı noktasında kesinlikle bu sürece karşı değiliz. Hatta İngilizce düzeyi yeterli olan insanlar için bu durumun araştırmaya bir zenginlik katacağından dolayı önemli düzeyde yararlı olabileceği kanısındayız. Ancak bizim anlatmak istediğimiz bazı danışmanların gerçek manada Türk hocalara karşı önyargılı yaklaşıyor olmaları gerçeğinde saklanmaktadır.
Yabancı kaynakça nasıl yazılır?
Bu sebepledir ki İngilizce bilmeyen insandan yabancı kaynak kullanmasını beklenmesini doğru bulmuyoruz. Sonuç olarak toparlayacak olursak akademik çalışmalarda yabancı kaynak kullanılması kesinlikle faydalı olabilir. Ancak üniversitedeki hocaların İngilizce bilmeyen öğrencilerden bunu talep etmemeleri gerektiğini düşünüyoruz. Konuyla alakalı zaten yeni bir kavram söz konusu değilse emin olunuz ülkemizde de söz konusu akademik camianın meydana getirdiği onlarca belki yüzlerce çalışma bulunduğu görülmektedir. O halde bırakınız öğrenciler bunlardan yararlanmak suretiyle tezlerini ya da dönem projelerini meydana getirebilsin. Detaylı bilgi için bizimle irtibat kurabilirsiniz.