İntihal Oranı Çok Yüksek Çıktı Ne Yapmalıyım?
Öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan bir diğeri ise intihal oranı çok yüksek çıktı ne yapmalıyım veya buna benzer araştırmalardır. Burada her zaman olduğu gibi yine iki temel ayrımdan söz etmek gerekiyor. Bunlar; birebir alıntı ve intihal olan kısımların ayrımı olacaktır. Eğer intihal yaptıysanız bize göre bu kısımları silip olması gerektiği gibi baştan yapmanız doğru olacaktır. Ancak birebir alıntı oranınız yüksek çıkarsa söz konusu düşünceleri dolaylı alıntıya çevirip onun üzerinden ilerlemenizi önerilmektedir. Çoğu durumda ne var ki ikisi de aynı işlemdir gibi düşünce yapısı içerisinde olan insanları gözlemliyoruz. Aradaki ayrım şöyle ki hırsızlıkla kendi helal paranızı harcamak gibi farklı iki konudur. Dolayısıyla siz başkasından izinsiz aldığınız eserleri kendi düşünceniz gibi göstermek mi istiyorsunuz yoksa olması gerektiği gibi atıflarınızı yapıp alıntı oranının düşük olmasını mı talep ediyorsunuz? İşte bu iki temel ayrım çok ince bir çizgidir. Bu sebepledir ki biz intihal oranı yüksek çıkan çalışmalarda yeniden yazma işlemi yapılmasını öneriyoruz.
İçindekiler
İntihal Oranı Çok Yüksek Çıktı Ne Yapmalıyım?………………………………………….. 1
İçindekiler……………………………………………………………………………………………………. 1
- Öncelikle Tez Yazmaya Başlarken İntihale Dikkat Edilmelidir………………….. 2
- Sorun Çıkınca Değil; İntihal Çıkmadan Önlem Alınmalıdır……………………….. 2
- İntihalden Kaçınmak Ancak Dürüstlükle Mümkün Olur……………………………. 3
- İntihal Oranının Düşük Olması Özgün Demek Değildir…………………………….. 3
- İntihalden Kaçınmanın En Basit ve En Kolay Yolu…………………………………… 4
- İntihal Nasıl Tespit Edilir?
- En Kolay İntihal Raporu Nasıl Alınır?
1. Öncelikle Tez Yazmaya Başlarken İntihale Dikkat Edilmelidir
Birinci başlığımızla birlikte intihali ciddiye almak gerekir. Herhangi bir akademik düzeyde çalışma yaparken öncelikle tez yazmaya başlarken intihale dikkat edilmelidir. Aksi durumda ileride karşılaşacağınız mevcut durumlar üzerinden hareket ederseniz önemli bir zaman kaybı söz konusu olur. Bu sebepledir ki işin henüz başındayken intihal nedir, nasıl intihal yapılmaz veya intihalden kaçınmak için nelere dikkat edilmelidir gibi konular üzerine yoğunlaşmak gerekiyor. Böylelikle zamanınızı verimli kullanmış olacaksınız.
2. Sorun Çıkınca Değil; İntihal Çıkmadan Önlem Alınmalıdır
Toplumsal olarak yapımız zaten ortadayken konu akademik çalışma olunca daha fazla sonradan önlem almayı seviyoruz. Aslında bilimsel çalışmalarla alakalı sorun çıkınca değil; intihal çıkmadan önce önlem alınmalıdır yaklaşımını kabul ediyoruz. Peki bu konuyla ilgili ne yapabilirim diye merak eden kimselere önerimiz, işi en baştan sıkı tutmak ve kesinlikle her halükarda intihal yapmamaktır. Bunu söylemek kolay gibi görünmekle birlikte öncelikle konu hakkında yeterli bilinç olmak ve bilimsel çalışma yapabilecek yeteneğin bulunması icap eder. Bunun içinde doğal olarak ortaya bir emek koymak gerekir. Maalesef ki öğrencilerin bu konuda çok istekli olmadığını ve bilimsel çalışmalarla ilgili neler yapacağını çok fazla ilgilenmediğini gözlemliyoruz. Buna ek olarak danışman öğretim üyelerinin yüksek lisans veya diğer akademik seviyelerde öğrencilerle sınırlı düzeyde ilgilendiği durumlar bulunmaktadır. Anlatılanlara ek olarak üniversitelerin ve dolayısıyla da genel olarak ülke politikası içerisinde bu konuyla ilgili yeterli faaliyetin yapılmadığı, derslerin yeterli düzeyde öğrencilere ulaştırılmadığı gözlemlenmektedir. Kısacası burada ilgili taraflarla alakalı genel bir problemden söz etmek mümkündür. O halde intihalden kurtulabilmek için tamamen toplumla ilgili tüm kesimlerin bu konuda eğitilmesi ve intihalle alakalı gerekli çalışmaları yapması icap eder.
3. İntihalden Kaçınmak Ancak Dürüstlükle Mümkün Olur
Aslında bu kadar detaylı makaleleri çok gerek olmadığını düşünüyoruz. Bize göre intihalden kaçınmak ancak dürüstlükle mümkün olur. Çünkü intihalin kendisi zaten bilgi hırsızlığı demektir. Dolayısıyla hırsızlığı nasıl önleyebilirsiniz? Elbette evinize alarm taktırabilirsiniz, güvenlik ekibi kurarsınız, kamera koyarsınız veya duvarlarınıza yüksek çitler çekersiniz. Bunların her birisi hırsızlığa karşı alınabilecek önlemler arasındadır ve açıkçası mantıklıdır da. Ancak bunların ne kadar yaparsanız yapın önemli olan insanları eğitmek ve insanlara hırsızlığın yanlış bir şey olduğunu anlatmak olacaktır. Ancak bu şekilde yaparsanız toplumsal olarak bir düzelmeden söz etmek mümkündür. O halde bilgi hırsızlığı da normal bir hırsızlıktan farklı olmadığına göre, olması gereken paydaşların tamamının üzerine düşeni yapması gerekir. Sonuç itibariyle intihalden kaçabilmek ancak dürüstlükle mümkün olur. Sizin yapmanız gereken kesinlikle yararlandınız tüm kaynaklara atıf yapmak olmalıdır. Bundan başkası düşünülemez.
4. İntihal Oranının Düşük Olması Özgün Demek Değildir
Pek çok zaman bize intihal oranının düşük olması özgün demek değildir konusunda itirazlar gelmektedir. Bazı çalışmalar öğrenciler tarafından hazırlanmakta ve intihal oranı çok yüksek çıktığı gibi yaklaşımlar bize geri gönderilmektedir. Bahsi geçen çalışmaların alıntı oranları yüzde 70-100 arasında değişkenlik göstermektedir. Yani bu çalışmalarda intihal oranı yüksek değil; çalışmalar tamamen çalıntı demek daha doğru olacaktır. Anlatılan biçimde çalışmalara sahip olan öğrencilerin bizlerle iletişime geçip intihal oranını düşürmemizi söylediği biçimde teklifler alıyoruz. Biz bu kişilere her zaman bu çalışmanın çöpe atılmasını ve yeniden bir tez yazım sürecinin başlatılmasını öneriyoruz. Kötü olan danışmanlar öğrencilere nasıl bu denli alıntı yaparsın, sen resmen bu kişinin tezini ya da yüksek lisans dönem projesini kopyalamışsın demiyor. Maalesef ki bu çalışmanın oranı çok yüksek bunu düşürüp öyle kontrol edelim diyorlar. Danışmanın bu şekilde yaklaştığı bir tez çalışmasına öğrenci ne şekilde yaklaşabilir ki? En azından bir tepki ortaya koyup bunu hiçbir şekilde kullanamazsın yeniden yaz denilmesi gerekmiyor mu? Maalesef ki yukarıda ifade edildiği gibi konuyla ilgili tüm paydaşların ülkemizdeki intihal konusunun bu şekilde olmasında önemli bir payı bulunmaktadır. Bunu önlemenin birincil yolu dürüstlükten geçmektedir.
5. İntihalden Kaçınmanın En Basit ve En Kolay Yolu
Hemen hemen bilimsel çalışmalar nasıl hazırlanmalıdır konulu makalelerin tamamında aslında aynı şeyi ortaya koyuyoruz. İntihalden kaçınmanın en basit ve en kolay yolu dürüstlükten geçer. Tez hazırlama süreci ile alakalı bunun ne önemi var demek kesinlikle yanlış bir yaklaşım olur. Çünkü sizin yapmanız gereken yararlanılan herhangi bir kaynağa atıf yapmak olacaktır. Bir başkasının eserini aynen kopyalamamanız, onun atıf yaptığı yazarlara sizin atıf yapmamanız gerekir. Eğer bu şekilde yanlış işler yapmazsanız zaten en kötü durumda birebir alıntı oranınız yüksek çıkacaktır. Birebir alıntı oranı ise belirli bir şekilde düşürülebilir. Orada yapılacak işlem doğrudan alıntıları azaltmak, buna göre dolaylı alıntı yapmak şeklinde olacaktır. Özellikle de henüz konu belirledikten sonra yararlanılan tüm kaynakları dikkatli şekilde kayıt altına almak ve ilgili bilgilerin hemen yanına enstitünüzün talep ettiği şekilde tez kaynaklarını göstermeniz gerekmektedir. Eğer bu şekilde yaparsanız hem başınız ağrımaz hem de hakkaniyetli şekilde bilimsel araştırma yapmış olursunuz. İntihal önleminin farklı yöntemi yoktur. Elbette en azından tezsiz yüksek lisans dönem projesi yazım aşamasında ya da tez yazarken dürüst davranmak istiyorsanız.