Yüksek Lisans Sunum Hazırlama
Sunum olarak tabir edilen şey aslında akademik olarak değerlendirildiğinde yapılan bir işin belirli bir grup veya kişiye anlatılması sürecidir. Konu yüksek lisans sunum hazırlama olduğunda ise meydana getirilen çalışmanın jüri heyeti karşısında savunulması süreci olarak ifade edilir. Pek çoğunuzun bildiği üzere yüksek lisans tezini hazırlamak başarılı mezun olmak için kendi başına yeterli olmayacaktır. Çünkü hazırlanmış olan yüksek lisans tezlerinin üç kişilik jüri heyeti karşısında savunulması ve ilgili danışmanlardan başarılı olarak kabul görmesi gerekir. Başarılı şekilde savunulması yapılmamış, yüksek lisans tezlerinin kabul edilmesi mümkün görünmüyor. Bu bilgiden hareketle tez yazmak kendi başına yeterli olmayacaktır. Doğal olarak danışmanla birlikte süreci yürüttüğünüzden dolayı kendisi sizin tezinizin hemen hemen tüm aşamalarına büyük oranda hakimiyet sağlar. Ancak jüride bulunan diğer iki kişinin muhtemeldir ki tezinizle alakalı hiçbir fikri olmaz. Bu çerçevede aslında danışman başta olmak üzere diğer iki jüri üyelerinin birlikte ikna etmek son derece önemlidir. Üstelik bu kişiler yukarıda ifade edildiği gibi çalışmanızla ilgili hiçbir şey bilmediğinden dolayı onlara doğru şekilde bilgileri aktarmak son derece önemlidir. İşte tam olarak burada genellikle tez savunma aşamasında sunum olarak tabir edilen PowerPoint dosyasıyla tezin adeta bir özeti meydana getirilir. Bu belgede tezin amacı, hipotezleri, araştırma yöntemi, literatür özeti, sonuçlar ve öneriler yer alır. Tüm bunları yapmak için genellikle 10 ile 20 dakika arasında süreniz bulunur. Yüksek lisans sunum hazırlama aşamasında, sizin kısa süre içerisinde aylardır meydana getirdiğiniz bu çalışmayı doğru şekilde anlatmanız gerekir. Ayrıca tek başına anlatmanız yetmez ilgili kişileri bu çalışmanın niteliği açısından ikna etmeniz önemlidir. Şöyle ki bu üç kişinin ikisi çalışmanızı kabul etmediği takdirde başarıyla mezun olmanız mümkün değildir. İlgili işlem sonunda tez düzenleme alabileceğiniz gibi çalışmanızın tamamen reddedilmesi durumu bile söz konusu olabilir. Aylardır üzerinde çalıştığınız bu çalışmanın böyle bir süreç neticesinde sonuçlanması açıkçası sizin için üzücü olacağından dolayı tez sunum çalışmalarını dikkate almanız önemlidir. Burada PowerPoint dosyasında hazırlanan sunum çalışmaları ile alakalı kısa ve öz bilgilere yer vermelisiniz. Ayrıca tamamen yazı olarak değil görsellere de yer verilmesi ilgili kişilerin dikkatini toplamak adına son derece faydalı olacaktır.
İçindekiler
Yüksek Lisans Sunum Hazırlama. 1
1-) Sunum Hazırlama Süreciyle İlgili Püf Noktaları 2
2-) Yüksek Lisans Dönem Projesinde Sunum Gerekir Mi?. 3
3-) Tez Hazırlama ve Savunma İşlemleri 4
4-) Yüksek Lisans Sunum Hazırlama Aşaması 4
5-) Tez Yazımında Görsellerin Katkıları 5
1-) Sunum Hazırlama Süreciyle İlgili Püf Noktaları
Gerek tezi savunma aşamasında gerekse de hayatımızın herhangi bir anında sunum hazırlama süreci yerine getirildiğinde bazı noktaların önemli olduğunu ifade etmek gerekir. Kullanma amacı her ne olursa olsun sunum hazırlama süreci ile alakalı püf noktaları hakkında birkaç bilgiyi bu başlık altında sizlere aktarmayı düşünüyoruz. Öncelikli olarak şunu ifade etmek gerekir ki yüksek lisans sunum hazırlama çalışmalarının son derece sade ve öz bilgileri içermesi gerekir. O halde yüzlerce sayfalık hazırlanmış bir PowerPoint sunusunu hiç kimse ilgiyle takip etmez. Ayrıca insanoğlu okuduğundan daha çok gördüklerine zihninde tutabildiğinden dolayı sunum çalışmalarında görsellere fazlaca yer vermek gerektiği tartışmaya açık değildir. Bu çerçevede 80-100 sayfalık meydana getirdiğiniz tezinizi aynı şekilde PowerPoint aktarmak çok yanlış bir tercih olacaktır. İlgili sunum dosyasında birkaç sayfada anlattığınız bilgileri 1-2 cümleyle toparlamanız gerekir. Unutmayın ki sunum sürecinde genellikle on ile yirmi dakikalık zaman zarfınız vardır. Dolayısıyla kısa ve öz bir şekilde bilgileri ortaya koymalı ve ilgili kişilerin dikkatini toplamalısınız. Bu sebepledir ki renk seçimi son derece sade ve karmaşadan uzak olmalıdır. Ayrıca sunum hazırlarken birkaç cümlelik bilgiler yazılmalı ve çalışma sahibi olarak siz bunlara anlatırken detaylandırmalısınız. Tez sunum hazırlamak önümüzdeki bilgileri okumak değildir. Siz adeta etiket kelime gibi birkaç cümle yazmalı ve bunları anlatabilecek durumda olmalısınız. Ayrıca sunum dosyalarında jüri heyetinin dikkatini çekecek nitelikte görsellerin bulunması tavsiye edilir. Görseller dağılan dikkati toplayacak ve konuya olan ilginin artmasına sağlayacaktır. Son olarak sunum dosyalarının on ile yirmi dakika arasında tamamlanacak şekilde organize edilmesi beklenir. Unutmayın ki kimse sizi 1 saat boyunca sunum yaparken izlemek istemez.
2-) Yüksek Lisans Dönem Projesinde Sunum Gerekir Mi?
Tezli programlarda eğitim gören öğrenciler için yüksek lisans savunma süreci ülkemizin tüm üniversitelerinde zorunludur. Peki yüksek lisans dönem projesinde sunum gerekir mi? Maalesef ki bu sorunun ülkemiz genelinde kesin kati biçimde uygulandığı görünmüyor. Konuyu biraz daha açacak olursak bazı üniversiteler tezsiz programlarda dönem projesi ile alakalı savunma talep ettiği gibi bazıları ise herhangi bir savunma süreci istemez. Söz konusu gerekçeyle önemli bir adaletsizlik durumundan söz etmek mümkündür. Biz bu sistemin doğru veya yanlış olduğundan ziyade aslında eşitlik tarafını destekliyoruz. Dolayısıyla dönem projesi hazırlama sonucunda savunma olacaksa tüm üniversitelerde olmalı, eğer savunma olmayacaksa da tüm üniversitelerde istisnasız biçimde uygulanmalıdır. Böylelikle yüksek lisans sunum hazırlama noktasında ya herkes buna hazırlanır ya da hiç kimse.! Sadece bu konu bile üniversitelerdeki eğitim adaletsizliğini belirtmek adına önemli bir değişken olarak görülmektedir.
3-) Tez Hazırlama ve Savunma İşlemleri
Akademik seviyesi ne olursa olsun tüm eğitim basamaklarında tez yazarsanız savunma süreci bulunur. Bu nedenledir ki tez hazırlama ve savunma işlemleri lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde yerine getirilmek durumundadır. Tezin içerik açısından danışmana onaylatılması ile birlikte artık savunma aşamasına geçilebilir. Savunma işlemleri olarak ifade edilen prosedürler, fakülte veya enstitüye göre değişkenlik gösterdiğinden dolayı eğitim gördüğümüz kurumdan bilgi almak suretiyle bu adımları takip ediniz. Genellikle tezin danışman tarafından imzalanması ile birlikte enstitüye teslimi gerçekleşir ve enstitü belirli bir tarih ilan eder. İlan edilen tarihte hazır bulunacak jüri üyelerine karşı yüksek lisans sunum hazırlama ve savunma işlemleri yapılır. Söz konusu jüri üyelerinin çoğunluğunu almadan tezin başarılı kabul edilmesi mümkün değildir. O halde lisans ve yüksek lisans çalışmalarında iki kişinin onayını almanız, doktora çalışmalarında ise en az üç kişinin onayını almanız gerekmektedir. Bu şekilde tezin başarıyla kabul edilmesi mümkün olacaktır. Eğer yukarıda ifade edilen çoğunluğu sağlayamazsanız tez düzenleme almanız mümkündür. Bu düzenlemelerle alakalı istenenleri yerine getirmenizle birlikte çalışmanın kabul edilme imkanı bulunmaktadır.
4-) Yüksek Lisans Sunum Hazırlama Aşaması
Tezin danışman tarafından imzalanması ile birlikte yasal prosedürler açısından izlenmesi gereken adımlar enstitü veya fakülteden öğrenilir. Yüksek lisans programları için enstitüden alacağınız bilgilerle artık yüksek lisans sunum hazırlama aşaması için işlemlere geçebilirsiniz. Belirtilen tarihe dek meydana getireceğiniz sunum çalışması ile jürinin karşısında çalışmanızı savunmak için elinizden geleni yapmalısınız. Bu çerçevede etkili ve başarılı bir sunum meydana getirmek önemle üzerinde durmanız gereken bir konudur. Çünkü yukarıda ifade edildiği gibi çoğunluk onayını almadan başarıyla mezun olmanız mümkün olmayacaktır. Bu çerçevede ilk olarak danışmandan sunum hazırlama süreci ile alakalı bir talep veya beklentisinin olup olmadığını öğreniniz. Eğer kendisinin talepleri varsa işiniz daha kolay olacak ve o taleplere göre sunum hazırlama işlemini yerine getireceksiniz. Ancak danışman tamamen size bırakıyorsa yüksek lisans sunum hazırlama aşaması içerisinde öncelikli olarak bazı görseller bulmanız gerekir. Bunun dışında onlarca sayfalık Word dokümanında hazırladığınız dosyayla alakalı birkaç cümlelik öz bilgileri PowerPoint programında meydana getirmeniz gerekmektedir. Devamında ise renk seçimi ve slayt geçişleri açısından son derece sade ve dikkat çekici çalışmalar yapmalısınız. Tez savunma zamanı gelene dek meydana getirdiğiniz sunum çalışması üzerinde çok kez tekrar yapmalısınız. Elbette tarafınızdan hazırlanmış sunum çalışmasını yüksek lisans tez danışman hocanıza bu süreden önce kontrol ettirmenizde fayda vardır.