Tez Hazırlama Hakkında Az Bilinenler İncelikler
Bazı konular vardır ki herkes bir şey biliyordur ancak bunları bir araya getirseniz bütün olmaz. Öğrenciler için tez hazırlama hakkında az bilinenler tıpkı önceki cümlede belirtildiği gibi birçok insan tarafından bilinmez ve bilinse bile bir araya geldiğinde anlamlı bütün olmaz. Çünkü herkes kendi kafasından bir şey yapıyor ve tez yazım süreciyle ilgili ülkemizde sistemli biçimde uyulması icap eden doküman yoktur. Daha doğrusu yüksek lisans dönem projesi yazım kılavuzu gibi belgeler bulunur ancak bunların her birisi üniversiteler arasında değişkenlik gösterir. Kısmi olarak dikkat edilen hususlar olsa bile ülkemiz genelinde tez/proje yazım aşamasıyla ilgili tüm standartların tüm bölgelerde kullanılmadığı bilinmektedir. Şimdi bu yayın ile bazı bilgileri ortaya koyacağız ve üniversite öğrencileri için tez ya da dönem projesi yazım aşamasında yararlı olacağına inanıyoruz.
1-) Tez Hazırlamak Zor Mu?
Tez hazırlama hakkında az bilinenler konumuzla alakalı ilk başlığımız tez hazırlamak zor mu? Olacaktır. Açıkçası burada zorluktan ziyade emek vermek gerektiği ve düzenli olarak çalışmak icap ettiği çoğu kimse tarafından bilinmiyor. Takdir edersiniz ki yalnızca akademik çalışma meydana getirmek için değil; herhangi konuyla alakalı süreci tamamlamak için bile bir miktar emek ve çalışmak icap eder. Bunun bilincinde olan üniversite öğrencileri için süreç çok zor olmaz. Ancak kesin olan şu ki hiçbir durumda tez yazım işlemleri kolay olmayacaktır. Çünkü özgün ve daha önce yapılmamış akademik çalışmanın kolayca yapılması nasıl mümkün olsun? Kendinizi yüksek lisans tezsiz dönem projesi yazarken bile mutlaka emek harcayacağınıza ve belirli düzeyde çalışmanız gerekeceğine şartlayınız. Aksi takdirde hiçbir şey yapmadan bilimsel çalışma meydana getirilemez.
2-) Tezin Mükemmel Olması Gerekmez
Çoğu öğrencinin yaptığı en büyük hata tezin mükemmel olması gerekmez bilgisine sahip olmamasıdır. Aksine, meydana getireceği bilimsel çalıştay her ne olursa olsun en ince ayrıntısına dek irdeler, en ufak hata olmasına bile tahammül edemez. Tüm bunları yaparken unuttuğu en önemli bilgi ise akademik çalışmalarda standart olmadığı gerçeğidir. Kısacası neye göre, kime göre kusursuz ya da en az kusurlu yüksek lisans projesi ya da bitirme tezi meydana getirmeyi düşünmektedir? Bize göre tez hazırlama hakkında az bilinenler arasın yer alan en mühim kıstaslardan birisi budur. Mühim olan danışmanla sık sık görüşmek ve onun ne istediğini idrak etmektir. Devamında ise danışmanın istek ve beklentilerine göre tez hazırlama aşamasını devam ettirmek gerekir. Danışman istek ve beklentileri yanında eğitim gördüğünüz üniversitenin tez/proje yazım kurallarına riayet etmek mühimdir. Örneğin İstanbul Kent Üniversitesinde akademik çalışma hazırlamayla alakalı gerekli belge ve formlara buradan ulaşabilirsiniz: https://kent.edu.tr/formlar-ve-belgeler-001213 Burada anlatılanlar örnek mahiyetinde olduğu için sizler hangi üniversite ve hangi enstitüde eğitim görüyorsanız ilgili internet sitelerini ziyaret edip doğru belgelere oradan ulaşınız.
3-) Yüksek Lisans Projesi Kısa Olmalı
Telefonla yapılan görüşmelerde yüksek lisans projesi kısa olmalı dediğimiz anda öğrenciler genelde tepki ile bize karşı çıkmaktadırlar. Belki de tez hazırlama hakkında az bilinenler arasında en mühim bilgi olan bu konuyla ilgili bireyler zannediyor ki ne kadar uzun yazarsam o kadar kolayca mezun olurum. Ne büyük yanılgı. Açıkçası uzun olan dönem projesi ya da tez iyi olmayacaktır. Bunun aksine fazladan yazdığınız her sayfa sizin sorumluluğunuzu artıracaktır. Kısacası tez ya da projelerde ne kadar uzun yazılmış doküman varsa sorumluluk o denli artacaktır. Bazı üniversiteler ya da enstitülerde kelime sınırı veya sayfa sınırı bulunmaktadır. Bu durumda zaten asgari olarak kelime barajını ya da asgari sayfa miktarını geçmek durumundasınız. Ancak bu bilgilerin yer aldığı tez ya da proje yazım kılavuzu yoksa her daim minimum sayfa aralığı üzerinden ilerleyiniz. Zaten az olursa danışman size ekleme yapmanız gerektiğini mutlaka belirtir.
4-) Uzun Yazılmış Tez Nitelikli Değildir
Üst başlığın aksine çok fazla sayıda öğrenci uzun yazınca büyük iş çıkardığını düşünüyor. Oysa uzun yazılmış tez nitelikli değildir. Tez hazırlama hakkında az bilinenler başlığımıza devam ederken uzun uzadıya bilgilerin yer almaması gerektiğini düşünüyoruz. Bize göre aslında asgari değil ancak maksimum tez hazırlama sınırları olmalı ve bunlar şu anda yaygın olarak kullanılan sayfa ortalamasının yarısında falan olmalıdır. Çünkü doktora tez yazım sürecini çıkarırsak, kaç tane yüksek lisans tezi bilimsel buluş yapmıştır? Net bilgimiz olmamakla birlikte yüksek lisans programlarında bu oran meydana getirilen tezlerin yüzde 1’i bile değildir. O halde az ama öz bilgi olan tezlerin hazırlanması ilgili tüm taraflar için faydalı olacaktır.
5-) En İyi Tez Nedir?
Son kısımlara doğru gelirken çoğu öğrencinin merak ettiği en iyi tez nedir? Aslında iyilik kavramı görecelidir ve tez hazırlama hakkında az bilinenler noktasında çok az insan bunun farkındadır. Yüksek lisans tezleri ya da dönem projeleri hususunda en nitelikli tezler danışman hocanızın beğendiği ve onayladığı tezlerdir. O halde sizlerin odaklanması gereken nokta herhangi bir kriter değildir. Odaklanmanız icap eden tek kıstas danışman öğretim üyesidir ve onun tüm söyledikleri tezle/projeyle ilgili bağlayıcıdır. Eğer danışman taleplerini yerine getirmede problem yaşıyor, veya tez yazım aşamasında çeşitli adımlarda profesyonel desteğe gereksinim duyuyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Uzmanlığımızın bulunduğu disiplinlerde olursa ve karşılıklı şartlarda anlaşırsak birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacağız. Tüm hizmetlerimizle ilgili bilgi için bizimle irtibat kurunuz.