Üniversite Tez Hazırlama Yardım
Yükseköğretim programlarının hepsinde istisnasız bilimsel araştırma yapmak ve bunu rapor haline getirmek şarttır. İşte üniversite tez hazırlama olarak isimlendirilen bu bilimsel raporlar kimi zaman tez, kimi zaman dönem projesi kimi zaman ise yönlendirilmiş çalışma olarak kategorize edilmektedir. İsimleri değişkenlik göstermekle birlikte aslında her birisi temelde aynı mantığa dayanır. Yapmanız gereken basittir, ortaya koyduğunuz bilgileri bilimsel olarak kabul edilebilir kaynağa dayandırmak. Elbette Wikipedia veya sözlük siteleri gibi kabul edilebilirliği olmayan referanslar tercih edilmez. Burada odaklanmanız gereken kitaplar, makaleler, dergiler, gazeteler, bilimsel yayınlar, posterler ya da bildiriler gibi kabul edilebilecek nitelikteki bilimsel çalışmalardır. Sizin yapmanız gereken doğru bilgileri buradan almak ve bunları kendi tezinize/projenize aktardığınızda mutlaka referans göstermek olmalıdır. Aksi durumda kaynak olmayan çalışmaların hiçbir manası olmaz. Üstelik bazılarının yaptığı gibi sadece kaynakçaya yazmak yetmez. Olması gereken metin içerisinde de ilgili bilgi verildikten hemen sonra söz konusu kaynağa kısa referans atamak olmalıdır. Kaynakça kısmında ise referanslar tam hali ile açıkça yazılır (ilgili enstitünün yazım kılavuzuna göre uygunluğu olması kaydı ile). Birçoğunuzun bildiği üzere üniversitelerde yazım formatı önemli farklılıklar gösterir. Hatta üniversiteler bir yana, aynı okulun enstitüleri arasında dahi yazım kılavuzunun farklı olduğu bilinmektedir. Örneğin Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yazım kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz: https://sbe.gsu.edu.tr/tr/bilgi-ve-belgeler/tez-proje-yazim-kilavuzu
Ancak aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsüne bakarsanız farklı formatta yazım düzeni olduğunu anlayabilirsiniz. Kısacası sizler her halükarda bağlı bulunduğunuz enstitünün yazım düzenini tezinizde ya da yüksek lisans dönem projenizde uygulamakla mükellefsiniz.
1-) Üniversite Tez Hazırlama Aşamasında Metin İçi Kaynak Göstermek
Üst kısımda bahsi geçen üniversite tez hazırlama aşamasında metin için kaynak göstermek ne demek? Aranızda bunu bilenler vardır ancak çok eminiz ki bilmeyen fazla sayıda insanlar da var. Bilenler alt başlığa geçsin lütfen ancak bilmeyenler için birkaç cümle ile açıklayalım. Tekrar etmek gerekirse tez yazarken herhangi bir bilginin yazıldığı ilk yerde o kaynağa ait kısaca kaynağın gösterilmesi gerekir. Eğitim gördüğünüz enstitü APA formatı isteyebilir, parantez içi sayı isteyebilir, Chicago isteyebilir, İSNAD isteyebilir ya da Dipnot yöntemi isteyebilir. Tüm bu sistemler farklı olmakla birlikte örneğin APA formatını konuşacak olursak alıntı yaptığınız yazının sonuna gidiyorsunuz ve (YazarSoyadı, YayınYılı: SayfaNo) yazıyorsunuz. İşte bu sistem metin içerisinde kaynakların referans gösterilmesi sistemlerinden yalnızca birisidir. Ancak tez kaynakça yazarken, yayınlanan dergi, kaçıncı cilt, yazar ismi veya ismin baş harfi gibi bilgilerin tamamını açıkça yazmak icap eder.
2-) Tez Yazmak Çok Zor Mu?
Kaynak gösterme yöntemleri hususunda basit bilgiler paylaşıldıktan sonra klasik tez sorularından birisine gelmiş bulunuyoruz. Merak edenler için tez yazmak çok zor mu sorusuna bize göre hayır yanıtı vermek mümkündür. Ancak yazı yazmak gerçekten bir yetenek ve gönül işi olduğundan dolayı bunu hiç sevmeyen kimselere de saygı duyarız. Özellikle de yapılması gereken bilimsel araştırma ve bunu tez ya da proje gibi rapor haline getirmekse gerçek manada can sıkıcı işlemler söz konusu olabilmektedir. Kısacası kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren bu durumla alakalı gerçek olan şudur ki tez yazım mutlak suretle yapılmalıdır.
3-) Fakültelerde Üniversite Tez Hazırlama
Lisans eğitimlerine devam eden öğrenciler de son yarıyılda bitirme tezi yazmak durumundadır. Fakültelerde üniversite tez hazırlama işlemleri diğer akademik düzeylere göre görece daha kolay olduğundan ötürü, aslında bir geçiş çalışması gibi değerlendirilebilir (tabii ki ön lisans hariç). Ancak bu demek değildir ki kopyalama yapabilirsiniz. Artık alıntı ölçek yazılım programları yalnızca yüksek lisans ve doktora programlarını kontrol etmekte kullanılmıyor. Lisans bitirme tezi yazarken ya da en basit birkaç sayfalık ödevde dahi bu programlardan yararlanılmaktadır. Kısacası lisans tezi hazırlama kolay derken bu denli basite indirgemeyi düşünmeyiniz. Anlatılmak istenen yüksek lisans tezi yazmaya göre kolaylıktır.
4-) Yüksek Lisans Programlarında Üniversite Tez Hazırlama
Tezli veya tezsiz olması önemli olmaksızın yüksek lisans programlarında üniversite tez hazırlama işleminin tamamlanması icap eder. Aslında tezsiz yüksek lisans programlarında meydana getirilen akademik içerikli çalışma bitirme tezi değil, yüksek lisans dönem projesi olarak isimlendirilmektedir. En nihayetinde mezun olmak adına meydana getirilmesi icap eden doküman olması nedeniyle ne demek istediğimizi anladığınızı umuyoruz. Eğer sizler bu aşamaya ulaşırsanız süreci erteleyip mezun olduğunuz düşüncesine asla kapılmayınız. Pek çok kimse bizi arıyor ve … programından mezun oluyorum sadece tezim kaldı diyor. Oysa ‘’sadece’’ dediği bu adım o denli zor olabiliyor ki, bazen derslerin toplamına harcadığınız emekten fazlası gerekebiliyor. Kısacası dünyanın en zor işi değil ancak en basiti olmadığını da tez yazım süreciyle alakalı rahatlıkla söyleyebiliriz.
5-) Kısa Sürede Üniversite Tez Hazırlama Ofisi Bulmak
Herhangi sebeple meydana getirmeniz icap eden projeyi/tezi yazamadıysanız çözüm burada. Çok kısa sürede üniversite tez hazırlama ofisi bulmak ve hemen profesyonel destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Çalışmanızın konusu başta olmak üzere, anket olup olmadığı, teslim zamanı, yaklaşık bile olsa sayfa sayısı ve diğer taleplerin bize iletilmesi neticesinde gerekli inceleme yapılacak ve size ön araştırma sonucu bildirilecektir. Eğer ki bizim yanıtımız olumlu olursa ve siz de çalışma sahibi olarak uygun görürseniz tez hazırlama aşamasını başlatabiliriz. İlk aşamada istedikleriniz her ne ise bize bildirmeniz neticesinde hazırlıklara biran evvel koyulacağız. Kapsamlı bilgi almak ya da tez yazım başvurusu yapmak için bizimle irtibat kurabilirsiniz.