Bir Tezin İçeriği Nelerden Oluşur?
Tez, proje veya süreli yayın içindeki makalelerde belirli bir literatür bölümü ve araştırma kısmı olur. Bu kısımların iki ana bölümü meydana getirdiği ilgili taraflarca bilinmektedir. Elbette bahsedilen iki bölüme ek olarak tamamlayıcı kısımlar olarak tabir ettiğimiz ve tezin adeta en önemli kısımlarını meydana getiren giriş, özet, tartışma ve sonuç kısımları da akademik çalışmaları meydana getiren diğer bölümlerdir. Belirtilen parçaların her birisi tezin içeriğini meydana getirir. Dolayısıyla tez içerik hazırlama dediğimizde ana hatlarıyla bu kısımların her birisinin detaylandırması işlemi aklımıza gelir. Söz konusu başlıkların bir içindekiler şeklinde hazırlanması ve bu başlıkların alt başlıklarıyla detaylandırılması işlemi tez içerik hazırlama sürecinin meydana getirilmesidir. Kısacası içerikten kastımız çalışmanın metin kısmında yazan herhangi bir bölüm olabilir. Tez içeriği denildiğinde bir çalışmanın giriş kısmı kastedildiği gibi literatür kısmı veya tartışma bölümü bu ifadeye dahil edilebilir. Kısacası format düzeni dışındaki geriye kalan her şeyin tez içeriği olduğunu ifade edebiliriz. Bilimsel çalışmalarda tez içeriği hazırlama olarak ifade edilen kısmın öncelikle bir taslak mahiyetinde hazırlanması ve danışman onayına sunulması gerekir. Takip eden süreçlerde ise gerekli prosedürlerin izlenmesi neticesinde bu başlıkların altı doldurulur ve bir rapor haline dönüştürmek suretiyle tez yazma süreci tamamlanır. Tez yazım kılavuzuna göre format düzenleme işlemi ise düzen açısından dosyanın düzenlenmesi olduğundan dolayı bu aşamaya dahil edilmez. Zaten iş yükü açısından bakıldığında format düzenleme %5 ile %10 civarında iş yükünü karşılarken tez içerik hazırlama geriye kalan %90 ile %95’lik kısmı ihtiva etmektedir.
İçindekiler
1-) Tez Giriş Metni Hazırlama. 2
2-) Tez Yazarken Kavramsal Çerçeve. 3
3-) Tezde Araştırmanın Yöntemi 3
4-) Tez Yazarken Kariyeri İnşa Etmek. 4
5-) Tez İçerikte Mutlaka Olması Gerekenler 5
1-) Tez Giriş Metni Hazırlama
Tez içeriği hazırlama kısmının genellikle başlangıcını oluşturan tez giriş metni hazırlama konuya okuyucuyu hazırlamak maksadıyla bilimsel araştırmaların adeta giriş kapısı olarak nitelendirilir. Burada ilgili çalışma içerisinde okuyucunun ne bulacağı, nasıl bir yöntem izleyeceği, söz konusu çalışmanın amacı, hipotezler ve ulaşılması muhtemel sonuç hakkında okuyucuya bilgi verilir. Bu bilgiler neticesinde çalışmayı inceleyecek kişinin nelerle karşılaşacağını anlatmak gerekir. Böylelikle çalışmanın tamamını incelemeden önce insanların neyle karşılaşacağı ve ilgili akademik çalışma içerisinde ne tür bilgilere ulaşacağı temel manada ortaya konulmuş olacaktır. Tez içerik hazırlama hakkında şimdi yavaş yavaş detaylara inelim. Aşağıda farklı başlıklarda konuyla ilgili bildiklerimizi size aktarmak istiyoruz. Umarız sizin adınıza faydalı olacaktır. Detaylı bilgi almak veya başvuru yapmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
2-) Tez Yazarken Kavramsal Çerçeve
Literatür kısmı olarak tabir edilen kavramsal çerçeve bir tezin ana omurgasını meydana getiren parçalardan birisidir. Tez yazarken kavramsal çerçeve meydana getirilmesi yasal olarak bir zorunluluk olmamakla birlikte literatür olmadan hazırlanan bir çalışmanın akademik açıdan kabul edilmesi genellikle mümkün olmaz. Çünkü insanlara bazı tanımları ifade etmeli ve çalışma içerisinde karşılaşacağı bilgilerle alakalı bazı tabirleri anlatmanız gerekir. Böyle durumlarda herhangi bir bilimsel araştırmayla alakalı tez içerik hazırlama başlarken doğrudan gidip araştırmanın yöntemi ile alakalı bilgileri ortaya koymak mümkün olmaz. Daha doğru tabirle mümkün olsa dahi çok tercih edilmez. Tez yazarken kavramsal çerçeve yani genel bilgiler kısa dahi olsa mutlak suretle meydana getirilmeli ve metodoloji bölümünden önce herhangi bir araştırmada mutlak suretle paylaşılmalıdır. Aslında bakıldığında bunun okuyucuyu araştırma bölümüne hazırlamak maksatlı oluşturulmuş bilgilerden meydana getirilmesi beklenir. Doğal olarak bunun uzun veya kısa olmasına danışman hoca karar verecektir ancak kesin olan şu ki bir miktar genel bilgilere yer vermeniz gerekir. Böylelikle konuya ısınma turu atmış olacaksınız ve adeta giriş mahiyetinde bir çalışma meydana getirmiş olacaksınız.
3-) Tezde Araştırmanın Yöntemi
Herhangi bir akademik içerikli çalışmanın en temel bölümü olarak araştırmanın yöntemi gelir desek yanlış bir bilgi vermiş olmayız. Çünkü tez içerik hazırlama sonrasında genellikle bu bölüm gelir ve tezde araştırmanın yöntemi denildiğinde sizin çalışmanızı benzer konudaki diğer bilimsel araştırmalardan ayrıştıracak temel bölüm burasıdır. Örnek vermek gerekirse aynı konuda daha önce yüzlerce çalışma yapılmış olsa dahi metodoloji bölümünde ortaya koyacağınız farklılıkla sizin çalışmanız diğerlerinden özgünleşmiş olacaktır. Doktora tezi hazırlama süreci hariç olmak üzere, zaten diğer bilimsel araştırmaların pek çoğunda yeni bir konuyla alakalı çalışma yapılmayacağından dolayı özgünlüğün sağlanması araştırmanın yöntemi bölümüyle olur. Bu kısımda nitel veya nicel herhangi bir araştırma yapabilirsiniz. Hatta bu iki yöntemi birlikte tercih edebilir ve daha güçlü bir metodoloji bölümü oluşturabilirsiniz. Doktora düzeyi haricinde çifte yöntem tercih edilmesini tavsiye etmiyoruz ancak bunun önünde herhangi bir engel olmadığını biliniz. Söz konusu kararın verilmesi tamamen araştırmacı ile ilgili bir konu olduğundan dolayı mühim olan sizin metodoloji bölümünde çeşitli verilere yer vermeniz olacaktır. Örnek vermek gerekirse bir ölçek uygulaması yaptığınızda istatistik veri analizi yapabilirsiniz. Diğer bir alternatif olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulaması yani mülakat uyguladığınızda ise farklı yöntemlerden herhangi biriyle dilediğiniz şekilde bulgular meydana getirebilirsiniz. Eğer kontrol mekanizması olarak danışman sizden farklı bir yöntem istiyor ise elbette onu da dikkate almak durumundasınız.
4-) Tez Yazarken Kariyeri İnşa Etmek
Eğitim hayatında yaptığımız her bir işlem aslında genel manada kariyerimize katkı sunar. Bahsedilen sebepledir ki tez içerik hazırlama neticesinde inşa etmek pek çok öğrencinin aklına dahi gelmiyor olsa bile, emin olunuz size ciddi manada faydalar getirecektir. Çünkü pek çok makalede vurguladığımız üzere bilimsel yayınları oluştururken öncelikli olarak içsel motivasyonunuzu sağlaması gerektiğini biliyoruz. İçsel motivasyon olarak dediğimiz şey bireyin kendi içerisinden gelen motivasyon kaynaklarıdır. Bunu sağlayabilmek ise ancak bir konuya ilgi duymak veya onu sevmekten geçer. İnsanlar genellikle sevdiği konular üzerinde çalıştığında başarılı olacağından dolayı tez yazarken kariyer inşa etmek adına kendi adınıza doğru olduğunu düşündüğünüz konular üzerine odaklanmanızı tavsiye ediyoruz. Elbette okulu bitirmek veya ailenizi mutlu etmek gibi dışsal motivasyon kaynakları sizi çalışmak adına kamçılayacaktır. Tüm bunlara rağmen hiçbirisi içsel motivasyon kadar önemli olmaz. Kısacası kariyerinize katkı sunacağını düşünmek suretiyle herhangi bir tez ya da dönem projesini hazırlamak size çok daha verimli çalışma fırsatı sunacaktır.
5-) Tez İçerikte Mutlaka Olması Gerekenler
Ana inceleme konumuz olması münasebetiyle tez içerik hazırlama konusunda buraya kadar gerekli incelemeleri yaptıysanız konunun özünü kavradığınıza inanıyoruz. Peki anlatılanlardan hareketle tez içerikte mutlaka olması gerekenler nelerdir desek ne tür bir cevap verebilirdiniz? Bunlarla alakalı öncelikli olarak iki ana konu başlığı olarak genel bilgiler (literatür kısmı) ve metodoloji yani araştırmanın yöntemi mutlak suretle tez içeriğinde bulunmalıdır. Buna ek olarak çalışmanın sonuçları ve özetinin tez içeriğinde olması gereken önemli başlıklar olduğunu ifade edebiliriz. Tüm bunları bir araya getirdiğinizde ise yüksek lisans projesi ya da yüksek lisans tezi yazma aşamasının ana omurgasını meydana getirdiğini ifade edebiliriz. Detaylarla ilgili bilgi almak veya hizmetlerimizle alakalı başvuru yapmak için bizimle arzu ettiğiniz iletişim kanalı üzerinden irtibat kurabilirsiniz.