Tez Hazırlama Hakkında Uzman Görüşü

355

Tez Hazırlama

Hayatımızda birkaç kez gerekli olduğundan dolayı tez hazırlama süreci bilgi açısından genel manada pek hakim olmadığımız alanlardandır. Özellikle üniversitelerde tez hazırlama aşamasıyla ilgili yeterli eğitim verildiğini ifade etmek güçtür. Hal böyle olunca da birçok öğrenci süreçle ilgili ciddi manada problem yaşamaktadır. İlk olarak kendi başına süreci yürütmek isteyenleri ele alalım. Bunlar samimiyetle tezi yazıp işlemleri tamamlamak istemektedirler. Bunlara rağmen gerek danışmanın ilgisizliği gerekse de süreçle ilgili ne yapacağını bilemediklerinden dolayı bir şekilde başarıya ulaşma durumu söz konusu olmaz. Diğer taraftan bir başkasına süreci delege etmek isteyen kimseler de benzer problemler yaşamaktadır. Çünkü çoğu kez ifade ettiğimiz üzere temel manada tez hazırlama aşaması hakkında fikir sahibi olmanız gerekiyor. Aksi durumda doğru alternatifleri ulaşmanız pek mümkün olmayabilir.

Tez Hazırlama Süreci

Peki tez hazırlama süreci hakkında neleri bilmemiz gerekiyor? Açıkçası bununla ilgili çok bilginizin olmasına gerek yok. Tez hazırlama süreci hakkında genel kabul gören aşamaları bilmeniz yeterli olacaktır. Örneğin hangi konuda çalışmak istiyorsunuz veya çalışmanız da anket olacak mı? Bu gibi kıstasların size avantaj mı yoksa dezavantaj mı sunacağını bilmeniz önemlidir. Bunun yanında kaynak gösterme, alıntı yapma, direkt alıntı veya dolaylı alıntı gibi basit birkaç bilgiyi öğrenmeniz gerekir. Ek olarak yüksek lisans düzeyi bir öğrencinin bilmesi gerektiği gibi kaynakları arşivlemek ya da dosyaları kayıt altına almakta bir o kadar önemlidir. Bunları söylemeye ne kadar gerek var bilmiyoruz ancak geçmiş yıllarda çok kez gördük ki insanların bilgisayarla ilgili çeşitli problemleri olmuş ve yaptıkları her şey kaybolmuş. Dolayısıyla da yapılan işlemleri ve kaynakları arşivlemek düşündüğünüzden daha önemli noktalardandır. Benim başıma gelmez demeyin, birilerinin başına geliyor.

Tez Hazırlama Aşamaları

Anlatılanları dikkate aldınız ancak tez hazırlama aşamaları nedir? Bu konuyla ilgili de birkaç husus anlatalım. Tez hazırlama aşamaları hakkında kesin kati konuşmak doğru olmasa bile temel manada şu şekilde özetlenebilir;

  • Konu seçimi,
  • Metodoloji ve metodoloji yönteminin belirlenmesi,
  • Taslak oluşturulması,
  • Anketin veya mülakat sorularının netleştirilmesi,
  • Yazma aşaması,
  • Veri toplama aşaması,
  • Analiz aşaması,
  • Tamamlama süreci.

Tez Hazırlama Firmaları

Yukarıdaki aşamaları zaman odaklı plan etrafında ilerletmek son derece önemlidir. Eğer bunu kendiniz yapmıyorsanız tez hazırlama firmaları size yardımcı olabilir. Özellikle süreci başkasına delege etmek istiyorsanız tez hazırlama firmaları sayesinde adım adım sonuca ulaşmak mümkün olabilir. Yine de burada sizin takvimi belirlemeniz ve karşı taraftan bu takvime uygun çalışma göndermesini istemeniz doğru olacaktır. Ayrıca ilk andan itibaren akademik çalışmamızı hazırlamaya koyulmak mühimdir. Aksi taktirde süreç içerisinde birçok bilinmez olacağından dolayı aksaklıklar söz konusu olabilir. Sözgelimi hasta olabilirsiniz veya üzücü olaylar yaşayabilirsiniz. Tüm bunlardan hareketle toparlanmanız belirli zaman dilimi gerektirebilir. Kısacası işi en baştan sıkı tutup muhtemel teslim tarihinden önce işlemleri tamamlamanız öncelikle kendi adınıza yararlı olacaktır. Devamında ise tez, makale veya ödev olmasına bakılmaksızın olası düzenlemeler için size yeterli zaman kalacaktır. Detaylı bilgi için bizim iletişime geçebilirsiniz.